Neem contact op met mij via:Waarom akoestiek?

Waarom akoestiek?
De meeste mensen zullen hier geen antwoord op kunnen geven, maar weten het antwoord onderbewust wel!

Akoestiek of geluidsleer kent vele toepassingen. Je kunt een grove deling maken tussen de reductie van geluid (akoestisch isoleren) en het bewerken van geluid (kleuring). Onderstaand een aantal voorbeelden om te illustreren waarom akoestiek zo belangrijk is en hoe het goed kan worden toegepast.

Geluidsisolatie

Hinder van geluid door buren, verkeer of machines kan stress verhogend werken. Denk bijvoorbeeld aan het luidruchtige feestje in de tuin dat de buren geven terwijl jij wilt gaan slapen. De herrie zal tot ergernis leiden en je uit je slaap houden. Of een kantooromgeving waarin het geluid van servers of bellende collega’s jouw gesprek aan de telefoon overstemmen. Het resultaat is stress, slapeloosheid, hoofdpijn en frustratie.

Deze voorbeelden verduidelijken waarom akoestische isolatie belangrijk is. Door akoestisch te isoleren verlaag je het geluidsvolume dat overlast veroorzaakt en krijg je rust. Deze akoestische isolatie zal leiden tot een beter gebruik van de doelstelling van betreffende ruimte.

Zoeken naar een rustig plekje

Ook de kleuring van het geluid in een ruimte is belangrijk. Een galmende ruimte zoals een badkamer is geweldig om in te zingen. Maar stel je eens voor dat je in een dergelijke ruimte met vier mensen tegelijk aan het bellen bent. Een ieder zal harder gaan praten en al snel gaat men in de rondte lopen om een rustiger plekje in de ruimte te zoeken. Dit ‘zoeken naar een rustiger plekje’ is een natuurlijk ‘instinkt’ dat wij als mensen hebben. We willen weg van de herrie. Door het gedwongen meeluisteren van de gesprekken van anderen kunnen wij ons niet meer concentreren op ons eigen gesprek, tenzij we harder gaan praten. Het resultaat is dat in een slechte akoestische kantooromgeving iedereen zeer luid spreekt. Dit leidt tot onder andere stress, slapeloosheid, hoofdpijn en frustratie, en dus een hoog ziekteverzuim.

Galm absorberen

Door de galm in een ruimte te absorberen klinkt de ruimte ineens rustiger. De gesprekken aan de telefoon worden door de ruimteakoestiek al snel geabsorbeerd en blijven minder lang ‘staan’ in de ruimte. Het resultaat is dat iedereen rustiger gaat praten en zich volledig op zijn/haar werk kan concentreren.

Akoestiek en ziekteverzuim
Deze voorbeelden zijn niet uit de lucht gegrepen. Uit een Duits onderzoek blijkt dat een goede akoestische omgeving het ziekteverzuim tot wel 70% kan verminderen. Dit is een ongelofelijke kostenverlaging voor een onderneming.

Home Cinema akoestiek

Maar niet alleen in een kantoor of fabrieksomgeving is akoestiek belangrijk. Er zijn talloze ruimte invullingen te bedenken waarin akoestiek in de vorm van isolatie en/of kleuring onmisbaar is.

Neem bijvoorbeeld de inrichting van een Home Cinema. Bij een dergelijk kostbaar ‘speeltje’ kan het niet zijn dat de galmtijd en reflecties in die ruimte het geluid van de speakers vertroebelen. Een correcte invulling van de ruimte zal een enorme verbetering geven van de geluidskwaliteit en zorgen voor een realistische weergave van de film of het concert. Natuurlijk bepaalt het volume van de ruimte i.c.m. de cinema normering hoeveel er gedempt moet gaan worden.

HiFi luisterruimte akoestiek

Zo ook bij het invullen van een HiFi luisterruimte. Hierbij gelden weer andere normeringen voor de mate van akoestische demping. Eenmaal goed aangepakt zal een dergelijke ruimte een reflectie loze weergave garanderen en de muziek laten klinken zoals de artiest deze bedoeld heeft.

Conferentieruimte

Ook in een conferentieruimte is de ruimteakoestiek zeer belangrijk. Vaak wordt hier in een vreemde taal gesproken die door een speaker systeem wordt weergegeven. Wanneer de spraak uit de speakers te lang in de ruimte blijft hangen wordt de spraakverstaanbaarheid slecht en zal het gesprek moeilijk te volgen zijn. Bij een correcte invulling van de akoestiek is het volgen van het gesprek gemakkelijk en zullen gesprekken vlotter verlopen door het niet te hoeven herhalen van zinnen.

Akoestiek in woonkamers

Maar vergeet niet de woonkamers in ons land. Nieuwbouwwoningen worden doorgans van beton of andere harde materialen gemaakt. Bij zoveel reflecterende materialen in de woning zullen ook hier gesprekken slecht zijn te volgen en tot stress en ongemak leiden. Probeer in een galmende woonkamer maar eens een boek te lezen terwijl de kinderen daar druk aan het spelen zijn. Wanneer men in het voortraject van de bouw zit, is de oplossing redelijk gemakkelijk. Door akoestisch stucwerk toe te passen zal de ruimte er toch strak uitzien maar al tot 60% minder galmen. Dit is een enorme winst op de spraakverstaanbaarheid en het huiselijke element in de ruimte. Doordat de ruimte een warmere klank krijgt zal het huis sneller een thuis worden.

Akoestiek is onmisbaar

Akoestiek is net als ventilatie, verwarming of koeling onmisbaar in ons leven. De mate van demping is voor iedere ruimte anders. De doelstelling van de ruimte en het volume, zijn de meest belangrijke factoren in het bepalen van de hoeveelheid demping. Bij het langdurig verblijven in een ruimte met slechte akoestiek zal onze gezondheid hier onder lijden. Maar ook de kwaliteit van een weergave van film of muziek zal niet tot zijn recht komen in een akoestisch slecht vormgegeven ruimte.

Door een goede aanpak kan men niet alleen optimaal genieten van muziek en filmweergave maar ook zeer comfortabel werken.

printer

Auteur

Interview: Zsuzsanna Toth
Fotografie: James Chororos