Neem contact op met mij via:Akoestiek op het werk

De kleuring van het geluid op werkplekken zoals een kantoor of fabrieksomgeving is zeer belangrijk. Een galmende ruimte zoals een badkamer is geweldig om in te zingen. Maar stel je eens voor dat je in een dergelijke ruimte met vier mensen tegelijk aan het bellen bent. Een ieder zal harder gaan praten en al snel gaat men in de rondte lopen om een rustiger plekje in de ruimte te zoeken. Dit ‘zoeken naar een rustiger plekje’ is een natuurlijk ‘instinkt’ dat wij als mensen hebben. We willen weg van de herrie. Door het gedwongen meeluisteren van de gesprekken van anderen kunnen wij ons niet meer concentreren op ons eigen gesprek, tenzij we harder gaan praten. Het resultaat is dat in een slechte akoestische kantooromgeving iedereen zeer luid spreekt. Dit leidt tot onder andere stress, slapeloosheid, hoofdpijn en frustratie, en dus een hoog ziekteverzuim.

Galm absorberen

Door de galm in een ruimte te absorberen klinkt de ruimte ineens rustiger. De gesprekken aan de telefoon worden writemyessayquick.com/book-report door de ruimteakoestiek al snel geabsorbeerd en blijven minder lang ‘staan’ in de ruimte. Het resultaat is dat iedereen rustiger gaat praten en zich volledig op zijn/haar werk kan concentreren.

Conferentieruimte

Ook in een conferentieruimte is de ruimteakoestiek zeer belangrijk. Vaak wordt hier in een vreemde taal gesproken die door een speaker systeem wordt weergegeven. Wanneer de spraak uit de speakers te lang in de ruimte blijft hangen wordt de spraakverstaanbaarheid slecht en zal het gesprek moeilijk te volgen zijn. Bij een correcte invulling van de akoestiek is het volgen van het gesprek gemakkelijk en zullen gesprekken vlotter verlopen door het niet te hoeven herhalen van zinnen.

Akoestiek en ziekteverzuim

Deze voorbeelden zijn niet uit de lucht gegrepen. Uit een Duits onderzoek blijkt dat een goede akoestische omgeving het ziekteverzuim tot wel 70% kan verminderen. Dit is een ongelofelijke kostenverlaging voor een onderneming.

Akoestiek en ARBO

Ook in een fabriekshal kan een goede akoestiek kosten voor het bedrijf drukken. De ARBO schrijft voor dat er bij een bepaald geluidsdrukniveau maar een bepaalde tijd mag worden gewerkt in betreffende ruimte. Door het lawaai van de machines grotendeels bij de bron te absorberen verlaag je het niveau van overlast en dat zou het verschil kunnen uitmaken tussen hier wel of niet mogen werken.

Akoestiek is onmisbaar

Akoestiek is net als ventilatie, verwarming of koeling onmisbaar in ons leven. De mate van demping is voor iedere ruimte anders. De doelstelling van de ruimte en het volume, zijn de meest belangrijke factoren in het bepalen van de hoeveelheid demping. Bij het langdurig verblijven in een ruimte met slechte akoestiek zal onze gezondheid hier onder lijden. Maar ook de kwaliteit van een weergave van film of muziek zal niet tot zijn recht komen in een akoestisch slecht vormgegeven ruimte.
Door een goede aanpak kan men niet alleen optimaal genieten van muziek en filmweergave maar ook zeer comfortabel werken.

Products

News